Strikking
Strikkekunsten har sine røtter langt tilbake, vi ser at det er vanskelig å tidfeste nøyaktig når og hvor den først ble oppfunnet. Men det er grunn til å tro at det oppstod i Egypt eller Lille Asia og kom til Europa den vegen. Men det kan også ha kommet med maurerene fra Nord Afrika på 1100-tallet.
(Maurere er en betegnelse på de muslimske innbyggerne på Den iberiske halvøy og i Maghreb i Nord-Afrika, i middelalderen.)
Grunnen til at det vanskelig å tidfeste nøyaktig når og hvor strikkekunsten ble oppfunnet, har sin årsak i at folk brukte plaggene til de var utslitt og det som var igjen av de ble rekket opp, og brukt om igjen. Derfor er det vanskelig å finne strikkede plagg eller rester.
Men noen spor kan vi finne innen for kunsten. For eksempel på et maleri fra 1300- tallet finner vi jomfru Maria strikkende. Og i koptiske graver i Egypt er det gjort funn av plagg som kan ha vært strikket. Utseendemessig og nålebindingsteknikken er veldig lik, men det vanskelig å være helt sikker.
Man har også kommet over noen få skriftlige spor, men disse er veldig få. Det kan være alt fra en strofe i et dikt eller en husholdsopplisting. Men man har grunn til å tro det å strikke med to pinner har oppstått en gang på 600-tallet.
Strikking var allment kjent i sentral-Europa på 1200-tallet. Og allerede i 1268 grunnla mannlige profesjonelle strikkere et håndverkslaug i Paris.
Kjennskapen til strikketeknikken spredde seg i Norge i løpet av 1500- og 1600- tallet, fra byene og ut til bygde-Norge, og ikke omvendt som man kanskje kunne trudd. Hovedgrunnen til dette var at Norge i lengre tid importerte ferdig strikkede produkter fra Danmark. Slik spredde kjennskapen til strikkeplaggenes fordeler seg. De var mykere å ha på og ga en mye bedre passform, sammenlignet med vadmelsplagg.
Den første navngitte strikkeren var Lisbeth Persdotter. Hun var en omstreifer og strikka strømper til livets opphold. I 1634 ble hun beskyldt for å være trollkvinne og ble satt i fengsel, der hun fikk enda bedre tid til å strikke.
Det ser ut til det var hovedsakelig tiggere og foreldreløse barn som først fikk organisert strikkeopplæring i Norge på 1600-tallet. Det ble undervist i strikking på tukthus, fattighus og hospitaler i byene Bergen, Christiania og Trondheim.
Det tok ikke lang tid for strikkemaskiner også gjorde sitt inntog blant folk. “Knitting frame” ble oppfunnet allerede i 1589 av briten William Lee. Men videreutviklingen kom først på 1800-tallet. Det var da rundstrikkemaskinen på markedet. Det førte til at en kunne utføre mer på kortere tid og fortjenesten ble bedre.
Etter hvert som norske kvinner lærte å kopiere de utenlandske strikkeoppskriftene og de gjorde seg mindre avhengig av import.
I 1860 startet håndarbeidsundervisningen i Norge. Fra da var strikking et obligatorisk fag for alle jenter. I 1880 kom den første læreboka i faget: “Haandarbeid som skolefag” av Marie Rosing. Og i 1901: “Strikkebok for barneskole og hjemmet” av Caroline Halvorsen. Den sistnevnte var i bruk like til den frie forminga tok over i 1960-åra.
Vi ser at strikkekunsten fremdeles har en litt uklar opprinnelse, men en ting vi ser helt klart, er at når den først ble tatt i bruk spredte den seg fort.
Årsaken til at kunnskapen om strikking spredte seg fort var at denne formen for å lage klesplagg var forbundet med svært lite investeringer for å starte opp. Garn fantes og det var svært lite svinn med strikking. I motsetning til veving der det ble mye avklipp, ble hele tråden utnyttet og strikkeplaggene kunne formes etter kroppen under arbeid.
Det var fleksibelt og enkelt å holde på med. Strikkepinnene var laget av ben, tre eller metall, det var også nøstekroken til å ha i belte. Alt dette hadde de materialer til å lage selv hjemme på gården.
Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Maurere
http://www.ipt.ntnu.no/pyrex/?side=ompyreneene
http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/solvialnes/
http://sarpsborg.files.wordpress.com/2010/01/istock_strikking_31837d.jpg
http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/solvialnes/
http://hekleogstrikkeoppskrifter.com/wp-content/uploads/2008/10/strikking-historie.jpg
http://www.norge123.no/UserImages/Grupper/p46453/Gammel-strikkebok-007___selected.jpg
Legg igjen en kommentar